Widener library

september 22, 2010

Fra det bogløse bibliotek til verdens største fagbibliotek.

Vi besøgte Widemer library. Historien om det bibliotek er på en gang rørende og tankevækkende. En ung mand, uddannet på Harvard og arving til en millionformue efter sin far, som har tjent sine penge som ejer af et jernbaneselskab, testamenterer i levende live sin bogsamling til Harvard, mod at Harvard finder et passende sted at opbevare den.

På en rejse til London for at købe bøger til sin samling, er han så uheldig, at han skal med Titanic hjem til USA.  Både han selv og hans far omkommer, men moderen er med i en af redningsbådene og overlever.

Da hun kommer hjem, omsætter hun sin søns testatmente til virkelighed, og Harvard University, som ikke lige har et sted at sætte bøgerne, spørger enken, om hun ikke også kunne have lyst til at donere biblioteksbygningen. It never hurts to ask, og enken påtog sig opgaven med alt hvad det indebar.

Resultatet blev the Widener Library som er et af mange biblioteker på Harvard, men så sandelig et af de seværdige.

Biblioteket ejer i dag frygtelig mange bind. Det er verdens største privatejede bibliotek og er kun en smule mindre end The library of Congress, British Library og de franske og tyske nationalbiblioteker.

Derfor er digitalisering et vigtigt emne og man har indkøbt adgang til alle “major” databaser, lissom man i samarbejde med Google har digitaliseret store dele af samlingen fra før 1912.

Som en sidste ting kan nævnes, at man på det område i øjeblikket samarbejder en hel del med det hollandske nationalbibliotek.

Reklamer

En kommentar to “Widener library”

  1. Eva Bye Andersen Says:

    Hvad synes I egentlig om e-bøger? Jeg stiller spørgsmålet til alle jer læsere, brugere og studerende. Fordi på bibliotekerne taler vi rigtig meget om e-bøger. Både e-bøger, der koster noget, e-bøger vi ikke kan få fat på, e-bøger med reklamer i og e-bøger der kan downloades til en ebogsreader.
    Opremsningen viser et broget billed af muligheder men det viser også at der udvikles på livet løs. Udviklere går til den med readerne og der er mange på markedet. Og de kan enten ikke et samme eller også er den ene mere lækker end den anden. Udgiverne har også travlt om mon ikke der regnes på mulige forretningsmodeller? Tilbage til spørgsmålet. har du oplevelser med e-bøger til dit studie?


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: